Stockings historia

Stockings har en lång historia som kan spåras ända till antika Grekland, där de började som något väldigt likt dagens strumpor. På den tiden var det arbetare och slavar som bar strumpor, men i Romarriket var det ett plagg för hemmafruar. Silkes- och bomullsstrumpor användes flitigt över flera århundraden i Kina och Japan. Strumpor utvecklades till stockings i 1100-talets Europa då knäbyxor började göras tightare och längre. I slutändan var de vad som blev dagens tights.

1704
Stickade stockings med detaljerade silkesmönster blev populära på 1500-talet. Dessa mönster kallas också ”clocks”, och finns fortfarande kvar som ”fancy feet” som var stort på 40- och 50-talet. Det fanns många olika typer av stockings. Silkes-stockings bars ibland flera par över varandra när temperaturen föll, och för höga stövlar fanns det en speciell typ av stockings som skulle dina stockings och veks över stövelkanten.

Korta kjolar blev väldigt populära efter första världskriget, vilket medförde att långa stockings följde efter. Detta var det slutgiltiga beviset på att kjolar och stockings är extremt nära varandra i modesammanhang. Med upptäckten av Dupont Nylon fick silke ta andraplatsen för det viktigaste materialet i damstrumpor, och ersattes helt och hållet efter andra världskriget, men det var inte utan att bli utmanad av andra syntetiska material som Rayon, Bamberg och Vilene.

När kjolarna blev riktigt korta under 60-talet blev det vanligare med strumpbyxor, och stockings dog nästan ut helt och hållet när de försökte hålla sig vid liv genom att bli längre eftersom det inte var okej att visa så mycket hud längre. Tack och lov är stockings idag tillbaka i modet och kan ses i alla möjliga visningar och tidningar.

Om detta byggt ett intresse för att bli en del av detta historiska mode rekommenderas katsumi.se som säljer alla möjliga stockings, men också alla typer av underkläder du kan tänka dig.