Korsetten har funnits i modearsenalen under en väldigt lång tid och har gått upp och ner i trenderna. Dess primära syfta har varit att forma kroppen till en smal timglasform och har mestadels burits som underplagg.
Latinets Corpus, som betyder kropp, gav oss ordet korsett. Korsetten hade en storhetstid som sträckte sig över nästan 400 år, och är fortfarande relativt populär. Det är ett plagg av styvt material som ska forma figuren efter vad modet för tillfället föreskriver, oftast smal midja. Den har främst varit ett kvinnoplagg, men det har även funnits modeller för män, och på medeltiden ansågs även män med smal midja som vackrare.
När Catherine de Medici på 1500-talet införde en lag om att franska hovdamer skulle ha ett visst midjemått började man sy in ben, trä och stål för att göra så korsetterna kunde snöras hårdare utan att spricka.
Detta mode stannade kvar, och till och med växte ända till 1700-talet, då till och med barn började använda korsetter. Detta skulle vänja dem vid att snöras tills de växte upp, och både flickor och pojkar utsattes för detta. Mödrar uppmuntrades att ta spjärn med foten mot barnets rygg för att kunna snöra åt hårdare. Snart gjordes även modeller för gravida.
På 1800-talet blev kraven ännu vildare, och nya modeller som tillät kvinnor kunde snöra sig själva introducerades. Snart började man ta skada av de hårt åtsnörade korsetterna, och vissa dog till och med. Revben bröts och inre organ flyttades.
Men trots korsettens mörka historia används den fortfarande idag, om än i något mindre utsträckning och åtsnörning. Speciellt alternativt mode, som till exempel Goth, har den som en mittpunkt i sin repertoar.
Men dess vanligaste användning idag är som underklädesplagg, ofta i erotiska sammanhang.