Den stora BH-guiden

Ni kan ha sett mitt tidigare inlägg om att välja BH, men det var inte riktigt så genomgående som jag nu hade önskat. Därför gör jag ett ordentligt sådant om exakt hur du ska göra för att hitta exakt rätt.

Visste ni att 75% av alla kvinnor har på sig fel BH-storlek? Därför är detta ett inlägg för 100% av kvinnor. Man vet inte att man har fel, och en bra guide kan alltid göra det bättre, och tro det eller ej, rätt BH gör skillnad på hur dina bröst ser ut.

Det är väldigt många kvinnor idag som känner sig missnöjda över sina bröst och till en viss del kan den bero på hur BH:n sitter och formar brösten. I gymnasiet så tyckte att jag hade jättesmå bröst och jag tyckte inte alltid att min BH satt så bra och såklart trodde jag att jag hade 75B som alla andra men åh så fel det var. Sedan gick jag till Triumph och då hade jag såklart gått i fel storlek, jag hade två storlekar för stort i omkrets och tre kupstorlekar för liten så när jag fick rätt size blev mina bröst bättre än någonsin!

OBS! En sak som är extremt viktig att tänka på är det här som vissa påstår att har man tex 70C så är det samma sak som 75B. Nej, nej, absolut nej! Det är det verkligen inte. Kupan sitter kanske okej, men omkretsen är fortfarande fel, den kommer tillslut sitta alldeles för löst och brösten får inte rätt stöd så gå inte ifrån din storlek i omkretsen! Däremot kan kupan skilja sig från modell till modell så där kanske man kan gå upp eller ner en kupstorlek.

IMG_9265Hur vet man då vilken storlek man ska ha? Först och främst är det inte alltid rätt storlek för dig finns i butik, så skulle inte din finnas så betyder det inte att den inte finns, för det gör den. Det är de vanligaste storlekarna som finns i butikerna och det är därför man ofta ska gå till en riktig underklädesbutik för dom har större utbud men det finns även en risk att din storlek inte finns där heller.
Så vilken storlek? Mät precis under bysten, resultatet du får avrundar du till närmsta mått. Tex får du 76cm så avrundar du till 75 och där har du ditt första mått. Har du 69cm i omkrets rundar du av till 70cm osv.
Vilken kupa ska man ha då? Denna är svårare att kolla ut eftersom vi alla har olika former på brösten men annars så mäter man omkretsen med måttbandet över bysten och det är skillnaden mellan omkretsarna som avgör vilken kupa du har.
AA-kupa= 10-12cm skillnad
A-kupa= 12-14cm skillnad
B-kupa= 14-16cm skillnad
C-kupa= 16-18cm skillnad
D-kupa= 18-20cm skillnad
E-kupa 20-22cm skillnad osv…

Ex: Om omkrets under bysten är 72cm och omkrets över bysten är 88cm (16cm skillnad) så har du 70C. Nu är det inte säkert att detta stämmer på alla men det är så standardmätningen är så man har ett ungefär.
IMG_9256När man köper en BH eller sport-BH så ska den passa på det yttersta spännet. Behöver du sätta den längre in så är omkretsen för stor för BH:ar töjer sig med tiden och då ska du kunna ta in den i spännet så den sitter bra även längre fram!IMG_9259Har man stora och tunga bröst tycker jag att det är viktigt med bra axelband som ger rejält stöd. Detta gäller även på sport-BH:ar, speciellt om man tex ska springa, hoppa eller göra mycket rörelser så brösten skumpar. Man har ligament i brösten som töjer sig väldigt lätt och har man tyngre bröst är detta extra viktigt!

Detta är europeiska mått som jag gått igenom, i andra länder så är det annorlunda storlekar. I tex Storbritannien, USA, Australien, Nya Zealand och Kanada så räknar man annorlunda och i tum plus att de har också kupstorleken DD mellan storlekarna D och E. Hoppas ändå att detta vart till någon hjälp för er.