De bästa tipsen för shopping du någonsin fått

1. Spara tid och energi
Är du trött på att kasta dig in och ut ur provrum utan någon shoppinglycka? Lär dig vilka klädmärken som passar just dig och din kropp. Memorera det. Ofta har de mer etablerade märkena och kedjorna samma storlekstabeller för alla sina plagg. Detta gör det dessutom enkelt för dig att beställa online och slippa att tränga dig genom folkmassorna på stan.

2. Hitta rätt kläder utifrån din kroppstyp.
Vilka kläder passar just din kropp i? Är du ett äpple, päron, timglas, rektangel eller omvänd triangel? Gör din efterforskning så kommer du aldrig mer göra ett felköp som blir hängandes med prislapp kvar i garderoben. Hitta en förebild med samma kroppstyp som du kan inspireras av.

3. Bli ett rea-proffs
Bli medlem och signa upp dig på dina favoritmärkens nyhetsbrev. Vilket ofta belönar dig med en förtur på reor och utförsäljningar. Om du aldrig hade köpt plagget till fullt pris så ska det inte spela någon roll om det är på rea, för du kommer ändå aldrig använda det. Gillar du inte trängsel så åk till större köpcentrum, ofta kan det vara lite mindre folk där.

4. Inventera och gör en shoppinglista
Inventera garderoben och skriv en lista där du spaltar ner alla plagg svart på vitt. Vad saknar du? Rannsaka dig själv: hänger det redan tio svarta kavajer i garderoben behöver du inte ytterligare en. Låt klassiska plagg få kosta lite mer än trendplagg, som ofta bara håller någon säsong. Hitta nyckelplagg som fungerar med det mesta i garderoben.

5. Jämför priser
Nöj dig inte med första bästa pris – jämför en varas olika prissättningar. Prisjakt är bara ett klick bort. En tröja i butik kan finnas online för halva priset, och det är information som det bara tar några minuter att få fram. Om så är fallet, prova i butik, köp online!

6. Välj rätt material
Syna plagget i sömmarna. Håller priset kontra materialets livslängd? Undvik polyester, rayon och akryl som lätt blir noppriga och tappar formen. Blandmaterialen är oftast bäst. Naturmaterial är oftast skönast mot kroppen. Siden, linne, ull och bomull är de vanligaste materialen i våra garderober. Satsa på kvalité före kvantitet. Glöm inte att lägga ett extra öga på tvättråden. Orkar du verkligen med en tröja som kräver kemtvätt?

7. Få återbäring på allt du köper
Bli medlem hos större varuhus som ger dig bonuscheckar att shoppa för. Handla allt på ett och samma ställe och samla poäng. Idag finns det flera nätsajter som erbjuder återbäring på alla dina inköp som t ex refunder.se. Du kan bland annat shoppa kläder, möbler, leksaker och smink från 100-tals kända varumärken. När du handlat sparas din återbäring tills du uppnått 100 kronor. Efter det väljer du själv när du vill ha dina pengar på ditt bankkonto.