6 BH-myter som behöver dö

1. BH-storlekar är likadana överallt
Icke. Precis som en storlek 38 kan variera från märke till märke gäller det också behåstorlekar. Varje märke har sin egen storleksguide och storleken kan även variera mellan olika modeller från samma märke. Slutsats: Testa alltid en behå innan du köper den, och testa gärna flera olika modeller innan du slår till.

2. Det går bra att tvätta sin BH i maskin
Visst går det att göra, men form och elasticitet tar enorm skada jämfört med handtvätt med kallt vatten. Har du inget annat väl än tvättmaskin, knäpp BHn, lägg den i en tvättpåse och tvätta i låg temperatur.

3. B-kupa är den vanligaste storleken
Många tror att medelstorleken på kupor är B, men C är ett svar som ligger närmare verkligheten. Detta vanliga misstag är också ett tecken på hur många bär fel storlek. Det är långt ifrån sällsynt att någon väljer en BH efter medelstorleken istället för att faktiskt mäta och prova. Detta leder till att butiker exponerar B-kupor eftersom det är dem som säljer mest.

4. Det är skadligt för hälsan att bära BH
En studie från tidigt 90-tal beskrev hur kvinnor som inte bär BH löper mindre risk för bröstcancer. Detta kom från idén att bygeln kunde samla på sig gifter, men inga vetenskapliga bevis har hittats för detta.

5. Tvätta BHn en gång i veckan
Tipsen om hur ofta och på vilket sätt man ska tvätta sin BH tar aldrig slut, men faktumet kvarstår att du ska tvätta din BH så ofta som möjligt. Smuts, olja och hudavlagringar kan bryta ner elasticiteten i BHn snabbare än du tror.

6. Att sova i BH ger brösten ett lyft
Var nöjd med vad du har och ta hand om dem så gott du kan. Till exempel vill du ha en bra sport-BH som håller brösten på plats när du tränar, stora bröst ska ha en BH som ger extra stöd, men strunta i att ha på dig BHn när du sover; det funkar inte.